Pracownie komercyjne
Opole
- Laboratorium Badania Jakości i Bezpieczeństwa Chemicznego Żywności
- Laboratorium Badań Ekotoksykologicznych
- Laboratorium Gleboznawstwa i Gospodarki Odpadami
Prószków
- GIS, teledetekcji i analiz przestrzennych
- Laboratorium Odnawialnych Źródeł Energii
- Pracownia Ekologii Stosowanej Roślin Polnych i Rolnictwa Ekologicznego
LABORATORIUM BADANIA JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA CHEMICZNEGO ŻYWNOŚCI
ZESPÓŁ |
dr hab. Izabela Jasicka-Misiak, prof. UO mgr inż. Małgorzata Kozioł dr Dorota Wieczorek dr Beata Żyszka-Haberecht mgr inż. Anna Kafka Alicja Nadzikiewicz-Szpon prof. dr hab. Jacek Lipok |
ZAKRES BADAŃ |
– opracowywanie, adaptacja i stosowanie nowoczesnych metod i technik analitycznych do badań zanieczyszczeń chemicznych, składników odżywczych i zafałszowań żywności oraz nutraceutyków – ocena jakości surowców i produktów spożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych, pod kątem zanieczyszczeń chemicznych pochodzących ze środowiska oraz powstałych podczas procesu produkcji i dystrybucji (pozostałości pestycydów, dioksyny, toksyny biogenne, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, pozostałości leków weterynaryjnych) – oznaczenia jakościowe i ilościowe naturalnych składników suplementów diety, farmaceutyków, kosmetyków (przeciwutleniacze, polifenole, olejki eteryczne, witaminy, alkaloidy) w źródłach ich pochodzenia – opracowywanie metod oznaczania substancji biologicznie aktywnych w żywności, ziołach i suplementach diety – oznaczanie składu chemicznego i właściwości fizykochemicznych produktów pszczelich – identyfikacja markerów pochodzenia botanicznego miodów odmianowych – opracowywanie nowych metod badania jakości produktów pszczelich – badania napojów alkoholowych (piwo, wino, likiery itp.) w kierunku oznaczania podstawowych parametrów (np. procentowej zawartości alkoholu etylowego) tych produktów – opracowanie procesów biotransformacji użytecznych w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym – organizowanie szkoleń i warsztatów obejmujących zagadnienia: jakości żywności, wykrywania zafałszowań żywności, innowacyjnego wytwarzania naturalnych kosmetyków, innowacyjnego zagospodarowania ziół |
Laboratorium Badania Jakości i Bezpieczeństwa Chemicznego Żywności dysponuje dodatkowym, standardowo wyposażonym modułem laboratoryjnym, który przewidziany jest do krótkookresowego wynajmu i aranżacji, zgodnie ze specyficznymi wymaganiami przedsiębiorców i instytucji zainteresowanych taką ofertą.
LABORATORIUM BADAŃ EKOTOKSYKOLOGICZNYCH
ZESPÓŁ |
dr hab. Izabela Czerniawska-Kusza, prof. UO mgr Sylwia Zając |
ZAKRES BADAŃ |
Badania ekotoksykologiczne mają na celu ocenę zagrożeń chemicznych i ryzyka środowiskowego. – określanie toksyczności środowiskowej próbek wody i gleby, m.in. pochodzących z miejsc potencjalnie zagrożonych lub stwarzających zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania środowiska (np. składowiska odpadów niebezpiecznych i miejsca awarii przemysłowych) – określanie poziomu toksyczności środowiskowej próbek ciekłych i stałych dla różnych gałęzi przemysłu (np. ścieki przemysłowe, wody procesowe w przemyśle spożywczym, środki ochrony roślin i ochrony osobistej, produkty medyczne i farmaceutyczne, osady) – monitoring ekotoksykologiczny miejsc o szczególnym znaczeniu (np. obszary ujęć wody przeznaczonej do spożycia) Ocena toksyczności prowadzona z wykorzystaniem uznanych w skali światowej standaryzowanych i certyfikowanych organizmów i testów. |
LABORATORIUM GLEBOZNAWSTWA I GOSPODARKI ODPADAMI
ZESPÓŁ |
dr hab. Grzegorz Kusza, prof. UO dr hab. inż. Tomasz Ciesielczuk, prof. UO dr inż. Katarzyna Łuczak mgr Aleksandra Cichoń mgr inż. Magdalena Piechaczek-Wereszczyńska |
ZAKRES BADAŃ |
Pobieranie próbek do badań fizycznych i chemicznych (gleb i osadów dennych) do badań wraz z pozycjonowaniem miejsca poboru. Analizy właściwości fizycznych i chemicznych gruntów: – oznaczanie odczynu – oznaczenia przewodnictwa właściwego roztworu glebowego – skład granulometryczny (uziarnienie) – wilgotność – właściwości wodno-powietrzne – kwasowość wymienna i hydrolityczna – zawartość węglanu wapnia i obliczanie potrzeb wapnowania – zawartość materii organicznej – właściwości kompleksu sorpcyjnego – makro i mikro elementy – zawartość pierwiastków: sód, potas, żelazo, mangan, ołów, miedź, cynk, kadm, kobalt, glin, magnez, chrom, nikiel, bor, rtęć lub inne według potrzeb zleceniodawcy (do uzgodnienia indywidualnie) – oznaczanie zawartości węgla organicznego – oznaczanie zawartości węgla ogólnego – oznaczenie zawartości azotu – określanie potrzeb nawozowych – badanie wyciągów wodnych pod kątem składu jonowego i pierwiastkowego. Badania odpadów: – badania właściwości chemicznych odpadów przemysłowych w celu wyboru metody unieszkodliwiania oraz określenia możliwości i kierunku wykorzystania ich w technologiach przemysłowych jako substytutu surowców naturalnych – badania właściwości fizyko-chemicznych odpadów przemysłowych w aspekcie możliwości składowania oraz zagospodarowania ich w podziemnych wyrobiskach górniczych – badania chemiczne i biologiczne osadów ściekowych z oczyszczalni ścieków komunalnych i przemysłowych w celu określenia możliwości ich gospodarczego wykorzystania – badania chemiczne i biologiczne odpadów komunalnych i wyprodukowanych z nich kompostów (np. wg biotechnologii DANO) w celu określenia przydatności:
– określenie wpływu oddziaływania składowisk odpadów przemysłowych i składowisk odpadów komunalnych na dynamikę przemian fizyko-chemicznych i biologicznych w wybranych elementach środowiska przyrodniczego |
PRACOWNIA GIS, TELEDETEKCJI I ANALIZ PRZESTRZENNYCH
ZESPÓŁ |
dr Radosław Wróbel dr Krzysztof Badora |
ZAKRES BADAŃ |
Zakres realizowanych w pracowni badań obejmuje: – tworzenie i zastosowanie w planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym geograficznych systemów informacji przestrzennej – teledetekcję wielospektralnych danych z obrazowania satelitarnego i lotniczego dla zastosowań naukowych i praktycznych, w tym tworzenie danych z nalotów dronem – analizy przestrzenne związane z ochroną środowiska, planowaniem i zagospodarowaniem przestrzennym – planowanie zagospodarowania przestrzennego w skali lokalnej i regionalnej – ocenę zmian struktury przestrzennej krajobrazu pod wpływem czynników przyrodniczych, w tym zmian klimatu oraz społeczno-gospodarczych – spójność i integralność przestrzenną, strukturalną i funkcjonalną, podsystemów przestrzeni – inwentaryzacje i ekspertyzy przyrodnicze oraz krajobrazowe – oceny oddziaływania na środowisko – sporządzanie raportów i prognoz – tworzenie baz danych przestrzennych i opracowań kartograficznych |
LABORATORIUM ODNAWIALNYCH ŹRÓDEŁ ENERGII
ZESPÓŁ |
dr inż. Dariusz Suszanowicz dr hab. Zbigniew Ziembik, prof. UO dr hab. Antonina Kalinichenko, prof. UO dr inż. Paweł Włodarczyk dr Elżbieta Słodczyk inż. Marek Ziomek |
ZAKRES BADAŃ |
– badania własności fizycznych peletu, dla celów ich składowania i konfekcjonowania – badania wartości opałowej różnych surowców używanych przez producentów do produkcji peletu oraz pelet gotowy, oferowany do sprzedaży – badania wykorzystania biomasy jako komponentu do produkcji peletu – badania składu i własności popiołów, związane z możliwościami ich późniejszego utylizowania lub wykorzystania przy nawożeniu – badania składu i parametrów spalin pochodzących ze spalania różnych rodzajów biomasy także w formie peletu – analizy efektywności energetycznej obiektów oraz procesów technologicznych – analizy stanu technicznego instalacji fotowoltaicznych (z wykorzystaniem badań termowizyjnych) – projekty koncepcyjne wykorzystania odnawialnych źródeł energii w gospodarstwach rolnych oraz zakładach produkcyjnych – usługi konsultingowe z zakresu gospodarowania energią w firmach lub gospodarstwach rolnych |
PRACOWNIA EKOLOGII STOSOWANEJ ROŚLIN POLNYCH I ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
ZESPÓŁ |
dr hab. Sylwia Nowak, prof. UO dr hab. Małgorzata Rajfur, prof. UO dr Grzegorz Kłys dr Małgorzata Jaźwa mgr inż. Paweł Świsłowski mgr Krystyna Waindzoch mgr inż. Dominik Jerz |
ZAKRES BADAŃ |
– przywrócenie dawnych upraw „starych odmian” roślin – wprowadzanie do uprawy gatunków dzikich i ich aklimatyzacja, zwłaszcza taksonów o potencjale użytkowym – wykorzystanie chwastów do poprawy własności użytkowych gatunków przemysłowych i upraw gatunków ozdobnych – pozyskanie materiału roślinnego dla przemysłu zielarskiego, spożywczego, kosmetycznego oraz rzemiosła – hodowla roślin trudnych w uprawie i roślin użytkowych o wysokim znaczeniu konserwatorskim – wypracowanie metod ochrony ustępujących chwastów polnych w kontekście ochrony różnorodności biologicznej w środowiskach agrocenoz – wytwarzanie materiału siewnego rzadkich gatunków i odmian roślin – ocena wpływu ocieplenia klimatu i ekstremalnych zjawisk pogodowych na populacje gatunków ustępujących, zbiorowisk traworośli i chwastów polnych – realizacja ekspertyz rolno-środowiskowo-klimatycznych – zabezpieczenie materiału biologicznego do badań taksonomicznych i ekologicznych – hodowla roślin pokarmowych w celu odtworzenia usług ekosystemowych traworośli, w tym głównie dla zapylaczy |