Pracownie komercyjne

Opole

  • Laboratorium Badania Jakości i Bezpieczeństwa Chemicznego Żywności
  • Laboratorium Badań Ekotoksykologicznych
  • Laboratorium Gleboznawstwa i Gospodarki Odpadami 

Prószków

  • GIS, teledetekcji i analiz przestrzennych
  • Laboratorium Odnawialnych Źródeł Energii
  • Pracownia Ekologii Stosowanej Roślin Polnych i Rolnictwa Ekologicznego
LABORATORIUM BADANIA JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA CHEMICZNEGO ŻYWNOŚCI

ZESPÓŁ

dr hab. Izabela Jasicka-Misiak, prof. UO

mgr inż. Małgorzata Kozioł

dr Dorota Wieczorek

dr Beata Żyszka-Haberecht

mgr inż. Anna Kafka

Alicja Nadzikiewicz-Szpon

prof. dr hab. Jacek Lipok

ZAKRES BADAŃ

opracowywanie, adaptacja i stosowanie nowoczesnych metod i technik analitycznych do badań zanieczyszczeń chemicznych, składników odżywczych i zafałszowań żywności oraz nutraceutyków

ocena jakości surowców i produktów spożywczych, kosmetycznych i farmaceutycznych, pod kątem zanieczyszczeń chemicznych pochodzących ze środowiska oraz powstałych podczas procesu produkcji i dystrybucji (pozostałości pestycydów, dioksyny, toksyny biogenne, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, pozostałości leków weterynaryjnych)

oznaczenia jakościowe i ilościowe naturalnych składników suplementów diety, farmaceutyków, kosmetyków (przeciwutleniacze, polifenole, olejki eteryczne, witaminy, alkaloidy) w źródłach ich pochodzenia

opracowywanie metod oznaczania substancji biologicznie aktywnych w żywności, ziołach i suplementach diety

oznaczanie składu chemicznego i właściwości fizykochemicznych produktów pszczelich

identyfikacja markerów pochodzenia botanicznego miodów odmianowych

opracowywanie nowych metod badania jakości produktów pszczelich

badania napojów alkoholowych (piwo, wino, likiery itp.) w kierunku oznaczania podstawowych parametrów (np. procentowej zawartości alkoholu etylowego) tych produktów

opracowanie procesów biotransformacji użytecznych w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym

organizowanie szkoleń i warsztatów obejmujących zagadnienia: jakości żywności, wykrywania zafałszowań żywności, innowacyjnego wytwarzania naturalnych kosmetyków, innowacyjnego zagospodarowania ziół

Laboratorium Badania Jakości i Bezpieczeństwa Chemicznego Żywności dysponuje dodatkowym, standardowo wyposażonym modułem laboratoryjnym, który przewidziany jest do krótkookresowego wynajmu i aranżacji, zgodnie ze specyficznymi wymaganiami przedsiębiorców i instytucji zainteresowanych taką ofertą.

LABORATORIUM BADAŃ EKOTOKSYKOLOGICZNYCH

ZESPÓŁ

dr hab. Izabela Czerniawska-Kusza, prof. UO

mgr Sylwia Zając

ZAKRES BADAŃ

Badania ekotoksykologiczne mają na celu ocenę zagrożeń chemicznych i ryzyka środowiskowego.

określanie toksyczności środowiskowej próbek wody i gleby, m.in. pochodzących z miejsc potencjalnie zagrożonych lub stwarzających zagrożenie dla prawidłowego funkcjonowania środowiska (np. składowiska odpadów niebezpiecznych i miejsca awarii przemysłowych)

określanie poziomu toksyczności środowiskowej próbek ciekłych i stałych dla różnych gałęzi przemysłu (np. ścieki przemysłowe, wody procesowe w przemyśle spożywczym, środki ochrony roślin i ochrony osobistej, produkty medyczne i farmaceutyczne, osady)

monitoring ekotoksykologiczny miejsc o szczególnym znaczeniu (np. obszary ujęć wody przeznaczonej do spożycia)

Ocena toksyczności prowadzona z wykorzystaniem uznanych w skali światowej standaryzowanych i certyfikowanych organizmów i testów.

LABORATORIUM GLEBOZNAWSTWA I GOSPODARKI ODPADAMI

ZESPÓŁ

dr hab. Grzegorz Kusza, prof. UO

dr hab. inż. Tomasz Ciesielczuk, prof. UO

dr inż. Katarzyna Łuczak

mgr Aleksandra Cichoń

mgr inż. Magdalena Piechaczek-Wereszczyńska

ZAKRES BADAŃ

Pobieranie próbek do badań fizycznych i chemicznych (gleb i osadów dennych) do badań wraz z pozycjonowaniem miejsca poboru.

Analizy właściwości fizycznych i chemicznych gruntów:

oznaczanie odczynu

oznaczenia przewodnictwa właściwego roztworu glebowego

skład granulometryczny (uziarnienie)

wilgotność

właściwości wodno-powietrzne

kwasowość wymienna i hydrolityczna

zawartość węglanu wapnia i obliczanie potrzeb wapnowania

zawartość materii organicznej

właściwości kompleksu sorpcyjnego

makro i mikro elementy

zawartość pierwiastków: sód, potas, żelazo, mangan, ołów, miedź, cynk, kadm, kobalt, glin, magnez, chrom, nikiel, bor, rtęć lub inne według potrzeb zleceniodawcy (do uzgodnienia indywidualnie)

oznaczanie zawartości węgla organicznego

oznaczanie zawartości węgla ogólnego

oznaczenie zawartości azotu

określanie potrzeb nawozowych

badanie wyciągów wodnych pod kątem składu jonowego i pierwiastkowego.

Badania odpadów:

badania właściwości chemicznych odpadów przemysłowych w celu wyboru metody unieszkodliwiania oraz określenia możliwości i kierunku wykorzystania ich w technologiach przemysłowych jako substytutu surowców naturalnych

badania właściwości fizyko-chemicznych odpadów przemysłowych w aspekcie możliwości składowania oraz zagospodarowania ich w podziemnych wyrobiskach górniczych

badania chemiczne i biologiczne osadów ściekowych z oczyszczalni ścieków komunalnych i przemysłowych w celu określenia możliwości ich gospodarczego wykorzystania

badania chemiczne i biologiczne odpadów komunalnych i wyprodukowanych z nich kompostów (np. wg biotechnologii DANO) w celu określenia przydatności:

    • odpadów komunalnych do kompostowania

    • uzyskanych kompostów do przyrodniczego zagospodarowania;

określenie wpływu oddziaływania składowisk odpadów przemysłowych i składowisk odpadów komunalnych na dynamikę przemian fizyko-chemicznych i biologicznych w wybranych elementach środowiska przyrodniczego

PRACOWNIA GIS, TELEDETEKCJI I ANALIZ PRZESTRZENNYCH

ZESPÓŁ

dr Radosław Wróbel

dr Krzysztof Badora

ZAKRES BADAŃ

Zakres realizowanych w pracowni badań obejmuje:

tworzenie i zastosowanie w planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym geograficznych systemów informacji przestrzennej

teledetekcję wielospektralnych danych z obrazowania satelitarnego i lotniczego dla zastosowań naukowych i praktycznych, w tym tworzenie danych z nalotów dronem

analizy przestrzenne związane z ochroną środowiska, planowaniem i zagospodarowaniem przestrzennym

planowanie zagospodarowania przestrzennego w skali lokalnej i regionalnej

ocenę zmian struktury przestrzennej krajobrazu pod wpływem czynników przyrodniczych, w tym zmian klimatu oraz społeczno-gospodarczych

spójność i integralność przestrzenną, strukturalną i funkcjonalną, podsystemów przestrzeni

inwentaryzacje i ekspertyzy przyrodnicze oraz krajobrazowe

oceny oddziaływania na środowisko – sporządzanie raportów i prognoz

tworzenie baz danych przestrzennych i opracowań kartograficznych

LABORATORIUM ODNAWIALNYCH ŹRÓDEŁ ENERGII

ZESPÓŁ

dr inż. Dariusz Suszanowicz

dr hab. Zbigniew Ziembik, prof. UO

dr hab. Antonina Kalinichenko, prof. UO

dr inż. Paweł Włodarczyk

dr Elżbieta Słodczyk

inż. Marek Ziomek

ZAKRES BADAŃ

badania własności fizycznych peletu, dla celów ich składowania i konfekcjonowania

badania wartości opałowej różnych surowców używanych przez producentów do produkcji peletu oraz pelet gotowy, oferowany do sprzedaży

badania wykorzystania biomasy jako komponentu do produkcji peletu

badania składu i własności popiołów, związane z możliwościami ich późniejszego utylizowania lub wykorzystania przy nawożeniu

badania składu i parametrów spalin pochodzących ze spalania różnych rodzajów biomasy także w formie peletu

analizy efektywności energetycznej obiektów oraz procesów technologicznych

analizy stanu technicznego instalacji fotowoltaicznych (z wykorzystaniem badań termowizyjnych)

projekty koncepcyjne wykorzystania odnawialnych źródeł energii w gospodarstwach rolnych oraz zakładach produkcyjnych

usługi konsultingowe z zakresu gospodarowania energią w firmach lub gospodarstwach rolnych

PRACOWNIA EKOLOGII STOSOWANEJ ROŚLIN POLNYCH I ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO

ZESPÓŁ

dr hab. Sylwia Nowak, prof. UO

dr hab. Małgorzata Rajfur, prof. UO

dr Grzegorz Kłys

dr Małgorzata Jaźwa

mgr inż. Paweł Świsłowski

mgr Krystyna Waindzoch

mgr inż. Dominik Jerz

ZAKRES BADAŃ

przywrócenie dawnych upraw „starych odmian” roślin

wprowadzanie do uprawy gatunków dzikich i ich aklimatyzacja, zwłaszcza taksonów o potencjale użytkowym

wykorzystanie chwastów do poprawy własności użytkowych gatunków przemysłowych i upraw gatunków ozdobnych

pozyskanie materiału roślinnego dla przemysłu zielarskiego, spożywczego, kosmetycznego oraz rzemiosła

hodowla roślin trudnych w uprawie i roślin użytkowych o wysokim znaczeniu konserwatorskim

wypracowanie metod ochrony ustępujących chwastów polnych w kontekście ochrony różnorodności biologicznej w środowiskach agrocenoz

wytwarzanie materiału siewnego rzadkich gatunków i odmian roślin

ocena wpływu ocieplenia klimatu i ekstremalnych zjawisk pogodowych na populacje gatunków ustępujących, zbiorowisk traworośli i chwastów polnych

realizacja ekspertyz rolno-środowiskowo-klimatycznych

zabezpieczenie materiału biologicznego do badań taksonomicznych i ekologicznych

hodowla roślin pokarmowych w celu odtworzenia usług ekosystemowych traworośli, w tym głównie dla zapylaczy